Gezonde zorg begint met gezonde zelfzorg.
Jouw collega's begrijpen je, dit is een veilige setting.
Vriendelijkheid naar jezelf voorkomt burn-out.
Meer werkplezier en ontspanning door dagelijks kleine dingen anders te doen.
Vanaf 23 oktober starten we met een jaargroep met maandelijkse online sessies.
De Jaargroep Gezonde Dokter is ontstaan nadat artsen die eerder meededen aan een retraite of coachingstraject vroegen om een vervolg. Ze wilden de toegenomen helderheid en rust in hun hoofd niet meer kwijt en wilden zich energiek en ontspannen blijven voelen.
Ze merkten dat mindfulness en zelfcompassie echt een verschil maakt in hun werk, ze hadden meer regie én zagen dat er ook meer ruimte gekomen is voor hun leven thuis.
Tegelijkertijd valt het in je eentje prioriteit geven aan zelfzorg en meditatie niet mee.
Deze jaartraining is een stok achter de deur om dagelijks te blijven focussen op wat voor jou belangrijk is, onder andere door te mediteren, en micropauzes in te leren lassen. Deze jaargroep geeft steun en nieuwe inspiratie om met minder stress, en meer focus en ontspanning te werken.
Door het samen te doen met collega's die weten waar je het over hebt, voel je je gezien en gesteund.
Deze jaargroep is voor artsen die al eerder een retraite of coachingstraject volgden of enige ervaring hebben met mindfulness.
Sietske de Haan
Sinds 2000 begeleid ik mensen in het omgaan met stress, ziekte en voorkomen en herstellen van burn-out. Door het leren toepassen van de kracht van aandacht, mindfulness, (zelf)compassie, gi-gong en Somatic Experiencing ervaren mensen meer veerkracht, persoonlijk leiderschap, energie en levenslust en kunnen ze dit overdragen aan de mensen met wie ze werken.
Ik geef bijscholingen aan vooral artsen, retraites, trainingen, coaching en traumatherapie.
Meer weten? www.gezondedokter.nl
Joanne, huisarts
Aan het eind van een belastende periode merkte ik dat ik snel boos of verdrietig was, en lang uit het lood. Dat wilde ik graag anders. Ik wilde veerkracht en vreugde in mijzelf wilde versterken, daarom ben ik de jaargroep bij Sietske gaan doen.
Ik heb sinds de jaargroep gemerkt dat ik meer ontspannen, veerkrachtig en opgewekt ben geworden en gebleven. Voor mijzelf is dat duidelijk merkbaar en heerlijk, en ook voor de mensen om mij heen. Het helpt mij om te blijven oefenen.
Jezelf blijven ontwikkelen als arts en mens
Regelmatig hoor ik van de artsen in de trainingen dat ze zichzelf te weinig rust en ontspanning gunnen. Anderen schrijven zichzelf verslavende medicijnen voor om te kunnen slapen, te kunnen ontspannen en minder te piekeren. Of ze missen steun van HR of hun managers om op een gezonde manier op dit hoge niveau de zorg te leveren die dag in dag uit van ze gevraagd wordt. In de internationale artseneed van het WMA is in 2017 het belang van zelfzorg voor artsen als basis van gezonde zorg toegevoegd:
I WILL ATTEND TO my own health, well-being, and abilities in order to provide care of the highest standard.
Dit jaartraject is bedoeld je hierin te ondersteunen. Van harte welkom!
Elke maand komen jullie als deelnemers samen in een interactieve online sessie waar je diepgaand leert over belangrijke onderwerpen zoals mindful medicine, zelfcompassie en Geweldloze Communicatie. Deze bijeenkomsten zijn gericht op het combineren van theoretische kennis met praktische oefeningen, waardoor je direct toepasbare vaardigheden ontwikkelt die je helpen bij je dagelijkse werkzaamheden. Ook wisselen we uit over wat jullie in de praktijk tegenkomen.
Daarnaast is er een keer per week een kort momentje van 10 minuten online met reflectieve oefeningen die helpen om gefocust en kalm aan je werkweek te beginnen.
Dat tijdstip plannen we met elkaar.
Heb je een bijeenkomst gemist, dan kun je die terugkijken in de app en leeromgeving.
Wat je elke dag doet verandert je leven. Waar je aandacht is, is je energie. Dus dagelijks oefenen is een van de belangrijke onderdelen van de training. De inzet is minimaal 15 minuten per dag te mediteren. Hiervoor staan er speciale meditaties in de online leeromgeving. Daarnaast is er een stiltedag voor verdere verdieping. Door regelmatig even stil te staan, kun je je concentreren op innerlijke processen zonder afleidingen. Zo krijg je steeds beter zicht op jezelf en wat voor jou belangrijk is. Dit bevordert zelfreflectie, zelfcompassie, focus en daarmee persoonlijk leiderschap.
Door mindfulness en (zelf)compassie te integreren in je dagelijkse praktijk kun je aandachtiger zijn tijdens consulten. Deelnemers hebben al gemerkt dat daardoor spreekuren prettiger en minder stressvol verlopen, ook met patiënten waar bij je soms een 'heartsink' hebt. Artsen vertellen me ook dat ze grotere tevredenheid onder patiënten zien. 'Mindful Medicine' draagt zo bij aan een gezondere werkomgeving voor zowel zorgverleners als patiënten.
Zelfzorg als onmisbare basis voor gezonde patiëntenzorg. Maar hoe?
Persoonlijk leiderschap
Praktijkgerichte communicatie zoals omgaan met complexe en stressvolle situaties in de spreekkamer of je team
Ontdekken waar en hoe je grenzen kunt aangeven en voor jezelf kunt zorgen in het systeem van de huidige gezondheidszorg
Omgaan met (angst voor) klachten
Leren van zelfregulatie bij sterke stressreacties en dat kunnen overdragen aan je patiënt
Belichamen van mindful medicine
Wetenschappelijke achtergrondinformatie over mindful medicine
Zelfcompassie en compassie in de zorg
Omgaan met intergenerationele verschillen in je team/organisatie
Onderwerpen die jullie zelf aandragen
Maandelijkse bijeenkomsten online via Zoom op woensdagavonden van 20.00 tot 22.00 met meditatie, uitwisseling, achtergrondinformatie over bovenstaande onderwerpen plus wat jullie aandragen. Als je een keer mist, krijg je de opname.
Een keer per week een inspiratie van de week op een tijdstip dat de meesten van jullie kunnen inclusief een kort Q & A van 10 a 15 minuten.
Dit is later terug te kijken in leeromgeving.
1 stiltedag midden in het land met in middag ruimte om van elkaar te leren via o.a. Interpersonal Mindfulness. (Naar behoefte plannen we nog een gezamenlijke lunch in of extra live trainingsdag)
Toegang tot leeromgeving/app met korte en langere oefeningen en veel informatie. Er komt elke maand iets bij.
Besloten groep op de app waar je met elkaar kunt uitwisselen over onderwerpen die in de training aan bod komen. Ook mij kun je daar vragen stellen.
2 individuele gesprekken met mij van een uur, naar behoefte in te plannen.
De prijs van dit jaarprogramma is 2700,-- veel werkgevers vergoeden deze programma's. Betalen in 4 of 10 termijnen is mogelijk.
Is het bedrag op voor jou een belemmering om mee te doen, neem dan even contact met me op via info@gezondedokter.nl
Ervaringen
Ik heb in 2008 bij Sietske de training groepscoaching voor artsen gedaan. Samen met collega’s, leert je dat zij vaak met dezelfde problemen worstelen als jij. Het programma gaf me heel veel innerlijke rust. Dit was aanleiding voor mij om daarna een retraite in Spanje te volgen.
Jaap de Vries
Chirurg UMCG
(Volgde een retraite) Wat ik inhoudelijk heel waardevol vond was dat ik nu echt ervaren heb wat mindfulness is. Het hielp me minder in gedachten te zijn, maar er van een afstand naar te kunnen kijken. Verder vond ik de geweldloze communicatie heel behulpzaam.
Ik ga nu milder met mezelf om, weet beter wat er in me speelt en kan met wat meer afstand en overzicht naar stressvolle dingen kijken.
Karin Houtman
Dermatoloog
Vooral de stiltedagen hielpen me meer zicht te krijgen op mijn eigen behoeften en verlangens én op het gekkenhuis wat ons werk soms is. Dit heeft geleid tot de keuze een andere werkgever te zoeken. Ik werk weer met plezier en blijf mediteren om het contact met mezelf niet te verliezen.
A. reumatoloog
Een keer per maand op woensdagavonden van 20.00 tot 22.00 uur:
23 oktober, 20 november, 18 december 2024
22 januari, 19 februari, 19 maart, 16 april, 21 mei, 18 juni, 9 juli, 10 september,
15 oktober 2025. Verder een jaar lang een keer per week een korte online inspiratie en Q &A van 10 minuten tijdstip plannen we met de groep.
Heb je een bijeenkomst gemist, dan is de opname later terug te kijken in de leeromgeving.
Wat wil jij dat er verandert in jouw werk en leven door het meedoen aan deze training?
Wil je eerst met me overleggen? Plan dan hieronder een afspraak met mij in.
Ik denk graag met je mee.
Tot gauw!